Ring til Lotte på 53 35 84 81

FESTTALE – Få hjælp til at skrive og holde en god tale

Vis overskud – hold en god tale. Du har lyst til at holde en tale for en, du holder af, men kan ikke få den formuleret. Her i artiklen får du tips til at skrive og holde en tale. Hvis du alligevel har brug for hjælp fra en tekstforfatter, så giv mig blot dine uddybede stikord, og fortæl mig, hvad talen skal bruges til, så skriver jeg den for dig. Du slipper for arbejdet, men får æren, når du holder den.

Du får liste med gratis tips til den perfekte tale. Læs den, før du begynder på talen. Nederst finder du gode råd til lyntalen i bilen.

For et godt resultat, er forarbejdet til din tale vigtigt. Der er eksempelvis stor forskel på brudgommens tale, en tale ved en rund fødselsdag eller ved en begravelse.

Bestil en festtale hos Lotte Nygaard fra L8 – den gode historie her.

Før du begynder på festtalen

Stil dig selv nogle spørgsmål om festen og hovedpersonen/-personerne og beslut, hvordan du vil opbygge din tale.

Overvej det her:

  1. Egner festen sig til taler? >>
  2. Hvem er talens hovedperson(er)? >>
  3. Brainstorming til talen over hovedpersonen/-personerne >>
  4. Gode råd til talens modtager >>
  5. Overrask gæsterne med talen >>
  6. Talens stil >>
  7. Budskab og tema for festtalen >>
  8. Udvælgelse af talens indhold >>
  9. Rækkefølgen i festtalen >>
  10. Hele talen på skrift eller kun stikord >>
  11. Talen krydres med humor >>
  12. Øvelse gør mester >>
  13. Gør talen kort >>
  14. Talen som en ekstra gave >>
  15. Lyntalen i bilen >>

Er det for omfattende? Så kontakt mig her.

Egner festen sig til taler?

Måske er festen så lille og uformel, at en tale vil være malplaceret. Hvis det bare er Tordenskjolds soldater, der dukker op, kan det være vanskeligt at få lejlighed til at holde en tale, og så vil dit arbejde være spildt.

Talens hovedperson

Hvem er hovedpersonen eller -personerne (kaldet hovedpersonen i resten af teksten)? Husk, at det ikke er dig selv.

Brainstorming til talen over hovedpersonen

Lav en brainstorming over den person, du vil tale om! Skriv alt ned: Sjove oplevelser, væremåde, skøre ting, personen har gjort eller sagt, personens “heltegerninger”,  og hvad dennes fritidsinteresserer. Der er ingen begrænsninger, så brug din kreativitet. En nem måde at lave en brainstorming på er at bruge et mindmap. Du skriver personens navn i cirkel midt på papiret og giver hvert stikord en gren. Derefter sætter du en kvist på for hver idé, du får, til stikordet. Det ligner en trækrone og fungerer på samme måde, som dine hjerneceller.

Når du er nået hertil, kan du få hjælp til det næste. Send dine stikord til mig her.

Gode råd til talens modtager

Hvis du vil give et godt råd til modtageren af talen, så skriv det ned ved det pågældende emne og sig det i den rette sammenhæng.

Overrask gæsterne med talen

Du kender sikkert personen godt for at holde tale. Hvad skal gæsterne vide om hovedpersonen? Giv dem noget, som vil overraske dem, og som kan tåle at komme frem i offentligheden. Det er jo meningen, at alle skal hygge sig og have det rart – især modtageren af talen.

Talens stil

Du er den, du er, så din stil skal være din egen. Den gode tale kan rumme både sjov og alvor, ironi og sarkasme samt taknemmelighed og kærlighed, og det vigtigste er, at du er tro mod dig selv, så talen bliver ægte.

Skal jeg skrive talen for dig, justerer vi sammen, til du synes, det er din stil. Ring til mig på 53 35 84 81.

Budskab eller tema for festtalen

For at få den røde tråd i talen må du beslutte, hvad du vil med talen. Vil du takke for de gode oplevelser, I har haft sammen? Vil du fortælle, hvilke gode egenskaber, hovedpersonen har? Vil du ønske vedkommende en god fremtid? Det er på tide at blive enig med dig selv om hvilket budskab eller tema, der skal være det vigtigste i festtalen.

Udvælgelse af talens indhold

Spekulerer du over, om du var rigeligt fantasifuld under brainstormingen? Før du skriver selve talen, kan der være nogle platheder eller irrelevante oplysninger, som skal stryges fra dit mindmap. Lad din tale være inden for de rammer, du selv har valgt.

Rækkefølgen i festtalen

Når du har de brugbare ting tilbage på mindmappet, er det tid at sætte stikordene i rækkefølge. Når du har tænkt, sætter du dine grene på mindmappet i rækkefølge. Det gør du ved at tegne en cirkel og skrive 1 i den ved det, du vil sige først, 2 ved det næste og så videre.

Hvis jeg skriver den for dig, får du selvfølgelig mulighed for at sige, hvis du hellere vil have en anden rækkefølge. Ring til Lotte fra L8 – den gode historie her.

Hele talen på skrift eller kun stikord

Nu kan du skrive hele talen eller stikordene ned. Uanset, hvad du vælger, så skriv så stort og læseligt, at du kan læse det ved ét blik, når du kigger ned. Du må endelig ikke læse talen op. Når du skal holde talen, skal du kigge hovedpersonen og gæsterne i øjnene. Skriver du det hele ned, skal du kunne den stort set udenad. Fremhæv dine stikord. Skriver du kun stikordene ned, kan du have dem på små kort, som vist her, og skjule dem i din hånd.

Talen krydres med humor

Et par morsomheder løfter din tale og giver festen en god stemning. En til to kvikke bemærkninger er nok. Først fortæller du om en enkelt ting, og lige derefter kommer du med dit morsomme tvist. Så scorer du point uden at blive ham den “sjove” onkel.

Nu er du ved det sidste sted her i artiklen, hvor du kan få hjælp. Herefter må du stå på egne ben og holde talen. Held og lykke! Du kan godt.

Øvelse gør mester

Som i alt andet, hvor du vil have succes, gælder, at øvelse gør mester. Selv et barn, der har øvet sig, tør holde tale. Så øv dig foran spejlet og også gerne foran dine familiemedlemmer. Juster. Øv igen, til du kan den. Visualisér, hvor bevæget hovedpersonen bliver, og hvordan gæsterne klapper og kommer og siger til dig, at det var en god tale.

Gør talen kort

Rejs dig op. Hold talen selvsikkert, hvor du kigger hovedpersonen og gæsterne i øjnene. (Er du nervøs eller bevæget, så indrøm det, så taler du mere frit bagefter.) Udbring en skål for hovedpersonen og derefter tre korte (og militæriske) hurraer. HURRA! HURRA! HURRA! Slut! Når du slutter der, er alle oppe. Kommer det lange hurra på, siger det pffff. Se selv: HURRAaaaaaa! Sæt dig ned.

Talen som en ekstra gave

Har du overskud til det, kan du printe en ekstra kopi af talen ud, lægge den i en præsentabel æske og give den til hovedpersonen. Så er der endnu et point til dig, og hovedpersonen kan læse de smukke ord og mindes den særlige dag.

Lyntalen i bilen

Hjælp! Virkeligheden med arbejde, huslige pligter og børn har sneget sig ind på dig, og du vil stadig gerne holde en tale. Det er nu, du skal acceptere, at du ikke kan nå lave den perfekte tale, men blot den gode 80-procentsløsning. Er du passager under to timers transport til festen, eller har du mulighed for at stå tidligt op? Sidstnævnte har den bivirkning, at du muligvis må gå tidligere i seng.

Fra den ovenstående liste har du kun brug for punkterne 1, 3, (4), 9, 11, 12, 13 og eventuelt 14. Altså, egner festen sig til taler? Hvis ikke, så nyd bilturen eller sov lidt længere. Hvis ja, brug det papir, du har i din taske eller i bilen og lav dit mindmap over hovedpersonen der. Du skal helst kunne læse, hvad du skriver.

Kan du lige ryste et godt råd ud af ærmet, er det fint at tage det med, men ellers klarer modtageren sig sikkert uden.

Din første indskydelse er ofte den rigtige, så de ting, du hurtigt har fundet frem til om hovedpersonen, er sandsynligvis de vigtigste. Brug derfor det, du har på arket. Sæt nu dine cirkler med rækkefølgen ind. Har du en anden farve til rådighed, kan det være en hjælp. Det er stadig bedst, hvis du kan finde på et par morsomheder.

Inde i dit hoved øver du dig igen og igen på talen og visualiserer, hvordan du vil kigge hovedpersonen og gæsterne i øjnene. At talen bliver kort, kommer af sig selv, og du skal ikke være bekymret – du kan sagtens få ros for en tale, du har fundet på i bilen.

Kun hvis hovedpersonen er hørehæmmet, skal du give vedkommende talen, da et tilfældigt stykke papir med hurtige noter på ikke er præsentabelt.

Husk at kigge ud ad forruden en gang i mellem, så du ikke bliver køresyg.

Kontakt Lotte Nygaard

L8 – den gode historie
Rønnebærvej 33
9500 Hobro

 

Mobil: 53358481
CVR: 38518283
L8@L8-dengodehistorie.dk